Relatietherapie

De zin en onzin van zin maken

Een goed liefdesleven gaat niet vanzelf en zin maken wordt vaak als dé oplossing aangedragen. De bladen zoals De Linda staan vol met artikelen over hoe je een goed seksleven kunt hebben als je maar zin maakt. Maar werkt het eigenlijk wel zo? Hoe zit dat nou met zin maken? Wat speelt daarbij allemaal een rol en je kan toch geen zin maken tegen je zin in? In deze blog staan we stil bij het onderwerp zin maken en komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is zin?
 • Zin in vrijen
 • Verschil tussen mannen en vrouwen
 • Zin is egoïstisch
 • Onze beste tips om zin te laten ontstaan

Het is een gesprek wat Iris en ik ook vaak gehad hebben. Want ik had zin en zij op dat moment niet – of andersom – en we kwamen daar samen niet uit. En het argument ‘je kunt toch zin maken?’ Was zeker niet sfeer verhogend! Integendeel! Het is trouwens een onvermijdelijk moment in iedere relatie – de een heeft zin en de ander niet. De een denkt ‘yes!’, de ander denkt: ‘nu niet.’ Je wilt elkaar niet kwetsen, maar dat gebeurt toch. Het is en blijft een lastig moment. Wat ons helpt is om er later even op terug te komen en stil te staan bij wat er gebeurde en wat ieders verlangen is. Wellicht een goed onderwerp voor een volgende blog.

Wat is zin?

Zin komt van binnenuit en is heel persoonlijk. Zin in een ijsje, naar buiten te gaan, muziek te maken of in een vrijpartij: het verschilt per persoon. Het kan ook per moment verschillen waar je zin in hebt. Het ontstaat soms spontaan, kan er zijn en ook weer verdwijnen.

Neem nou sport. Ik train altijd op woensdag en zaterdag en de dagen ervoor kan ik daar echt zin in hebben. Naarmate het moment om naar de training te gaan dichterbij komt verdwijnt de zin om te sporten vaak helemaal. Geen tijd, liever andere dingen willen doen en als ik dan op de fiets zit zie ik er tegenop. Het helpt om dan aan het begin van de training van anderen te horen dat zij ook geen zin hebben en tijdens het sporten, als ik wat opgewarmd ben komt de zin weer terug.

Zin in vrijen

Zin in seks is ook heel persoonlijk, verschilt van moment tot moment en komt van binnenuit. Wachten tot je allebei spontaan zin hebt kan wel eens heel lang duren waardoor je liefdesleven op een heel laag pitje kan komen te staan en daardoor zelfs kan uitdoven. Dat wil je niet, want lichamelijke intimiteit is een kern van de liefdesrelatie. Zo is het idee van ‘zin maken’ ontstaan. Alleen zin maken tegen je zin in kan dus niet. Hoe dan wel?

Je kunt zin en opwinding de gelegenheid geven om te ontstaan. Net zoals bij het sporten kan de zin ontstaan als je er bent. Of dat feestje waar je eerst zin in had. Vlak van tevoren zag je er tegenop en als je er eenmaal bent, valt het reuze mee en uiteindelijk heb je een top avond. Zo kan dat ook gaan met vrijen. Door te beginnen, zonder doel en zonder dat er iets moet, kan de zin ontstaan. Door eerst te ontspannen kun je vervolgens contact maken met je lijf.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Wat betreft zin is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen kunnen in een paar minuten van verlangen, via opwinding naar een hoogtepunt gaan.Bij vrouwen werkt dat meestal iets anders en heeft het meer tijd nodig. De volgorde is ook anders. Lichamelijk contact kan namelijk helpen om de opwinding te laten ontstaan. Van daaruit ontstaat verlangen en vervolgens wellicht een hoogtepunt. Vaak is er een ander tempo en een andere volgorde bij het laten ontstaan van zin. Iets om samen rekening mee te houden.

Zin is egoïstisch

Intimiteit is ontmoeting op de grens en seksualiteit is een ontmoeting over de grens. Daarbij gaat het om jouw lichaam, jouw gevoel, het zijn jouw gedachten en jouw grenzen. Niemand anders kan voor jou voelen en bijvoorbeeld je verlangen aangeven. Intimiteit en seksualiteit zijn daarmee ook heel individualistisch. Terwijl we soms gewend zijn om voor de ander te zorgen of verwachten dat de ander voor ons zorgt. Zo werkt dat bij seksualiteit niet, het is in eerste instantie egoïstisch en vraagt om samen een weg te zoeken met jullie individuele verlangens. Dat kan het ook zo spannend maken. Want doe ik mijn partner niet te kort als ik mijn eigen verlangen volg? Of laat ik mezelf in de steek als ik mee blijf gaan in wat mijn partner wil? Maak ik zin omdat mijn partner het wil? Dat gaat op een gegeven moment niet meer. Maar wat is eigenlijk mijn eigen zin en durf ik daar trouw aan te zijn? Dat is een spanningsveld dat kan ontstaan en kan een zoektocht zijn voor stellen die langer bij elkaar zijn.

Wil je jullie liefdesleven samen vormgeven en daarbij de zin de gelegenheid geven om te ontstaan? Dit zijn onze beste tips:

 • Sta stil bij hoe het zit met jouw zin – durf egoïstisch te zijn
 • Plan een moment in de week, zet tijd voor jullie samen structureel in de agenda. Sporten doe je ook niet spontaan als je zin hebt ?
 • Neem ruim de tijd zodat er geen tijdsdruk is
 • Zorg voor een fijne en warme plek
 • Onwennigheid kan erbij horen, dat geeft niet, geef dat ook de gelegenheid om weg te ebben
 • Geef de zin de tijd om te ontstaan door langzaam het huid op huid contact op te bouwen
 • Plezier en het fijn hebben met elkaar staan voorop, er is geen doel
 • Bespreek met elkaar achteraf wat fijn was en wat niet

Bij vrijen en intimiteit kunnen heel veel gevoelens en patronen onbewust een rol spelen. Zoals overtuigingen over jezelf, vanuit je opvoeding en verschillen tussen jullie. Ook kunnen er issues in de relatie zijn die intimiteit in de weg staan. Dus zin laten ontstaan is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe gaan jullie daarmee om?

Vind je dit artikel interessant? Dan spreken deze blogs je wellicht ook aan: Beginnen aan een vrijpartij is lastig, lees onze 10 supertips en De twee geheimen van fijne seksualiteit in een langdurige relatie.

Willen jullie groeien in je liefdesleven? Ontdek hier meer over relatietherapie en wat het voor jullie liefdesleven kan betekenen. Of neem even contact op, we horen graag van jullie!

 

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *