Daar ga jij niet over – wel over je eigen vuur

‘Daar ga jij niet over’, zei de trainer/coach van Phoenix Opleidingen tegen mij toen ik vertelde waar ik tegenaan liep in de seksualiteit met Iris. ‘Daar ga jij niet over’, dat deed pijn. Heel veel pijn. Want al die jaren had ik initiatief genomen, haar opgezocht en geprobeerd om ons liefdesleven te laten bloeien. Ik dacht dat ik wel iets kon aangeven, iets kon vragen. En nu kreeg ik te horen: ‘Daar ga jij niet over’. Je gaat allebei over je eigen seksualiteit, je eigen vuur en over de seksualiteit van de ander heb je niets te zeggen. Dat is aan de ander.

Die kwam hard aan, eerst was er vertwijfeling en boosheid. Later begon ik me te realiseren dat mijn gerichtheid op de ander naast goeie zorgzame kanten ook verstikkend werkte, een claim legde. Waardoor er geen vrijheid meer was in de seksualiteit. Vrijheid die wel nodig is om het te laten stromen. Want alleen als alles er mag zijn en er niets moet kan het stromen. Kun je samen in het nu zijn, de verbinding voelen, daarin opgaan en laten ontstaan wat wil ontstaan.
‘Daar ga jij niet over’, was pijnlijk en tegelijk het begin van veel lessen. Ik leerde zien wanneer ik mijn hart open had, en alles er mocht zijn, en wanneer mijn hart dicht was. En hoe ik er zelf voor te zorgen had dat mijn hart weer openging. Vooral voor mezelf want met een open hart is het leven veel fijner, met een dicht hart ben ik als het ware opgesloten in mezelf. Dat was geen gemakkelijke weg, want het betekende dat ik naar mijn eigen pijn moest kijken. Oude pijn die samenhing met het verlies van mijn vader en oud verlies in mijn geschiedenis.
Ik leerde mijn doelgerichtheid kennen en hoe dat de verbinding tijdens een vrijpartij kan verbreken. Omdat ik daarmee naar mijn hoofd ga en niet meer in contact ben met mijn buik, hart en de ander. Ik leerde om mijn seksuele energie bij me te houden en te laten stromen als levensenergie.
Ik leerde over het verschil tussen liefde geven omdat ik eigenlijk iets nodig had zoals bevestiging of ontlading, of liefde geven omdat ik het fijn vind om liefde te geven en te merken dat het ontvangen wordt. En het verschil tussen een doel hebben en daarnaar streven of vol mijn verlangen leven, of het nu vervuld wordt of niet.
Er ontstond een heel ander liefdesleven. Waarbij we gingen ontdekken, waarbij er vanuit vrijheid meer kon ontstaan dan ik voor mogelijk had gehouden.
De lessen heb ik verwerkt in de 5e module over Intimiteit en Seksualiteit van het traject Leve de Liefde. Hiermee tevoorschijn komen voelt net als initiatief nemen in het liefdesleven: kwetsbaar en zonder idee welke kant het op gaat. Ik weet wel dat ik de modules gemaakt heb met mijn hart erbij. 
Uiteraard krijgt seksualiteit, als dat gewenst is, een plek in de therapie. Ontdek hier meer over relatietherapie en wat dat voor jullie liefdesleven kan betekenen.
Wat zijn jouw lessen geweest op het gebied van de liefde? En wat wil je leren?

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *