Opposits attract

‘De aantrekkingskracht van de seksen is natuurlijk, normaal en prachtig. Het kan gezien worden als een wezenlijk gebaar van het hart, het verlangen naar liefde en eenheid’, vrij naar David Deida. De aantrekkingskracht tussen de seksen is als de twee polen van magneten, die elkaar aantrekken en ook afstoten. Het ‘anders zijn’ van de andere sekse is aantrekkelijk, want verschillend en aanvullend. En soms afstotend omdat het zo anders is dat we het niet begrijpen en er moeilijk mee om kunnen gaan. De man die dan weinig begrijpt van de wereld van de vrouw en andersom.

 

Opposits attract

Een wat rustige man valt op een reislustige vrouw.

De sloddervos treft een opgeruimd iemand.

De avonturier valt als een blok voor een teruggetrokken type.

De hardwerkende vrouw raakt gecharmeerd van de levensgenieter en bourgondiër.

En het mooie is, we hebben geen bewuste invloed op wie we verliefd worden, het overkomt ons. Onbewust kiezen we al voor groei. In het begin gaat het heel goed, en vullen jullie elkaar juist goed aan. Maar later wordt het toch wat veel van het goede. Blijkt de stille, wat afstandelijke man wel heel slecht te bereiken. Is de flamboyante vrouw wel heel uitbundig en mis je het serieuze. Heeft hard werken niet alleen voordelen, maar ook nadelen.

 

Na de verliefdheid komt er verwijdering

In het begin gaat het allemaal vanzelf. Zijn de verschillen juist leuk en interessant en doe je allebei je best voor de relatie. Gaandeweg raken jullie meer vertrouwd, settelen en dan worden de verschillen minder interessant. Worden ze zelfs irritant.

 

Wat nu?!

In eerste instantie zal de neiging zijn om de ander te veranderen. En om je aan te passen aan wat de ander vraagt. Alleen werkt dat uiteindelijk toch niet. Je kunt de ander namelijk niet veranderen. En door je aan te passen, door dingen voor de ander te gaan doen raak je verwijderd van jezelf. Het voor de ander doen houdt een keer op want het put je uit. En dan stroomt het niet meer.

 

Hoe zorg je voor jezelf?

Jullie zijn verschillend en dat zal zo blijven. Belangrijkste is om de ander en jezelf te accepteren zoals je bent. Met alle mooie en minder mooie kanten. En voor jezelf te zorgen. Wat heb jij nodig? Wat heb jij te leren? Hoe vul je jouw bron? Zodat je de ander weer met een open hart en vol energie kunt ontmoeten?

 

Goud

In de verschillen ligt goud verborgen. Goud voor je eigen groei en voor een sprankelende relatie. Ga je voor goud? Ontdek hier meer over relatietherapie of neem contact op voor een kennismaking.

 

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

2 antwoorden
 1. Tineke
  Tineke zegt:

  Dag Tijn,
  Ik vind het mooi hoe je eea benoemt. Wat ik jammer vind is dat je alles beziet vanuit man- vrouw relatie. En daar herken ik me niet in.

  Beantwoorden
  • hetrelatieatelier
   hetrelatieatelier zegt:

   Ha Tineke,
   Dankjewel voor je reactie en ik kan me voorstellen dat je je er op deze manier niet in herkent. In eerste instantie was mijn idee om te schrijven vanuit het mannelijke en het vrouwelijke in iedereen – maar dat leek me toch te ingewikkeld en daarom heb ik dat los gelaten. En ik realiseer me dat ‘opposits attract’ los staat van man – vrouw, dat is zoals je terecht schrijft van toepassing op elke relatie. Dankjewel voor je reactie, dat stimuleert me om nog meer te letten op inclusiviteit. Met hartelijke groet, Tijn

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *