Onze beste tips om je relatie goed te houden zodat je geen relatietherapie nodig hebt

Onze beste tips om je relatie goed te houden zodat je geen relatietherapie nodig hebt

Als je relatie goed is, hoe houd je die dan goed en hoe zorg je dat jullie relatie nog beter wordt? Aan het eind van relatietherapie zijn dat onderwerpen waar we bij stil staan en in deze blog delen we onze beste tips. Je hebt er namelijk vrij weinig aan als je relatie even goed is, je wilt het liefst dat deze steeds fijn is, zich verdiept en tegen een stootje kan. Daarom delen we in dit artikel onze beste tips om je relatie goed te houden zodat je geen relatietherapie nodig hebt. We staan stil bij:

  • Onze beste tips om met storingen om te gaan
  • Onze best tips om je relatie goed te houden en te verdiepen

Het zal je niet verbazen dat relatietherapie in eerste instantie vooral gericht is op het omgaan met storingen en verwijdering en vervolgens op het verdiepen van de intimiteit. Lees daar meer over in het blog Wat is relatietherapie?

Storingen gaan voor

Het is belangrijk om kleine en grote storingen voorrang te geven en te zorgen dat deze niet onderhuids voortwoekeren. Ja het kan ongemakkelijk zijn om te bespreken wat je dwars zit, maar net doen of er niets aan de hand is leidt tot afstandelijkheid. De kunst is om naar het ongemak toe te gaan.

Zelf hebben we het de laatste weken ook gemerkt omdat het met een vriend niet zo goed ging. Dat is op zichzelf al lastig maar doordat we daar allebei op een heel verschillende manier mee omgaan leidt dat ook tot verwijdering tussen ons. Iris kan het gevoel hebben dat het mij niks doet omdat ik veel van binnen doe, bezig ben het te accepteren zoals het is en wil leven vanuit vertrouwen. En ik kan het gevoel hebben dat Iris in zorgen blijft hangen doordat zij veel meer haar bezorgdheid uit. Dan mis ik dat we samen vertrouwen en liefde uitstralen. Wat ik me realiseerde is dat het van mij vraagt om niet alleen te accepteren dat het met een van de kinderen niet zo goed gaat maar dat ik ook moet aanvaarden dat we hier anders mee omgaan. En toen ik dat deed kon ik vragen: ‘Wat heb je nodig?’. En voelde ik direct de liefde weer.

Voorkomen dat kleine irritaties grote ruzies worden

Overigens zijn er een heleboel storingen in de categorie ‘ruim je rommel op’, ja ook bij ons. Daarvan helpt het om ze niet allemaal te uiten maar de gedachten daarover juist voorbij te laten drijven. En je een paar dagen later af te vragen of er nog dingen zijn die je dwars zitten. Het merendeel is dan waarschijnlijk gelukkig opgelost. Is er toch iets blijven plakken of zijn er grotere dingen die je dwars zitten neem dan vooral de tijd en de ruimte om dat rustig met elkaar te bespreken.

Hoe je voorkomt dat irritaties ruzie worden lees in je de blog over Irritaties tijdens de vakantie. Klaar met de storingen? Wil je het anders? Met traject Leve de Liefde ontdekken jullie hoe je storingen oplost en weer dichtbij elkaar komt. Lees er hier alles over.

Onze best tips om je relatie goed te houden en te verdiepen              

De verbinding blijven vinden en de liefde laten stromen gaat niet vanzelf. Dat vraagt tijd, aandacht en energie. Aan het eind van de relatietherapie besteden we daar vaak aandacht aan en dat leidt tot hele leuke ideeën, ook voor onszelf. Hieronder staan onze beste tips.

Dagelijks

Leef vanuit de intentie om je relatie te voeden met liefde. Met een knuffel van een paar minuten voelen we ons al gezien en geborgen en komt het gelukshormoon oxytocine vrij. Neem elke dag een paar keer de tijd om elkaar te omhelzen en te ontspannen in de knuffel. Het is ook belangrijk om bij elkaar in te checken door te vragen: ‘Hoe is het met je?’ ‘Hoe voel je je?’, of ‘Wat houd je bezig?’

‘Mijn liefde leefde, niet omdat ik werd bemind, maar omdat ik zelf liefde gaf!’, Arthur Japin.

Wekelijks

Tussen alle dagelijkse beslommeringen kan de liefde ondersneeuwen, aan het eind van de dag heb je vaak geen puf meer voor een vrijpartij. Als er niet of nog maar heel weinig gevreeën wordt leidt dat tot spanning, verwijdering en ruzies. Wel vrijen maakt dat de liefde stroomt en je het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt. Plan daarom elke week tijd met elkaar waarbij je de ruimte hebt om elkaar als liefdespartners te ontmoeten. Verlangen heeft tijd en aandacht nodig om te ontstaan, door we time te organiseren creëer je de gelegenheid om elkaar op lichamelijk vlak weer te vinden. Daar horen wel een paar spelregels bij om te zorgen dat jullie het allebei fijn hebben. ‘Moeten’ vrijen omdat dat de afspraak is verhoogt niet echt de stemming, toch? Dat is ook niet het idee van we time, lees daarover meer in dit gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit, of in de blog De twee geheimen van fijne seksualiteit in een langdurige relatie.

Elke maand

Samen mooie herinneringen maken vraagt inspanning. Wat ik een heel leuk idee vind, en wat we inmiddels ook doen, is elke maand een dag of een middag blokken in de agenda waarin we samen iets gaan doen. We organiseren het om beurten. Wat we gaan doen wordt bepaald door degene die het organiseert en kan van alles zijn. Een duik in het koude water, wandelen, een kop koffie, uit eten, naar de sauna, bioscoop, museum, concert net waar we zin in hebben. Volgende week gaan we naar Stef Bos in Tivoli.

Elk kwartaal

Stel elkaar relatievragen, neem de tijd om je in elkaar te verdiepen met vragen zoals:

  • Wat zijn je dromen? Die vraag kun je een paar keer per jaar stellen, want dat verandert namelijk (vooral als je de dromen ook waarmaakt)
  • Hoe zie je jezelf en ons over vijf jaar?
  • Wat zijn je mooiste herinneringen die je koestert?
  • Wat zijn je zorgen en angsten?
  • Wat zou je leven nog meer de moeite waard maken?

Jaarlijks

Ga een keer per jaar samen een weekend weg voor groot onderhoud aan de relatie. Samen op pad, enkel met z’n tweeën, zodat jullie 100% aandacht voor elkaar hebben. Lekker met z’n tweetjes eruit, quaility time, niks moet en alles mag. Dan ontmoet je elkaar weer op een fijne manier, alleen al de voorpret geeft heel veel plezier in de relatie.

Doe elk jaar een cursus, een workshop of bijvoorbeeld een relatietherapie sessie om samen te groeien. Voor je werk ontwikkel je je toch ook? Dus ga samen die massagecursus volgen en op dansles. Of doe een ‘Houd me vast’ of ander relatie weekend om groot onderhoud aan je relatie te doen en samen te groeien. En weet je? Dat soort dingen zijn ook nog eens heel erg leuk!

Als je deze tips in de praktijk brengt heb je geen relatietherapie nodig! Soms is een zetje even nodig, klik hier voor informatie over relatietherapie.

We horen graag van je hoe jullie je relatie goed houden.

 

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *