Wat is relatietherapie? Het Relatie Atelier

Wat is relatietherapie?

Als ik vertel dat ik relatietherapeut ben geeft dat altijd leuke reacties. Mensen lachen veel betekend, kijken elkaar aan en zeggen dat ze nog wel iemand weten voor wie dat goed zou zijn. Om wat van de schroom weg te nemen een blog over de vraag: wat is relatietherapie Liefdesrelaties zijn lastig en we leren niet hoe we een fijne relatie kunnen hebben. Piet Weisfelt noemt de volgende uitdagingen van de liefde:

  • Aanraken zonder vast te houden.
  • Vasthouden zonder vast te klampen.
  • Bewonderen zonder te willen bezitten.
  • Overgave zonder verlies van autonomie.
  • Loslaten zonder strijd

Het hebben van fijne liefdesrelatie is lastig, en het goed houden van jullie relatie is misschien nog wel lastiger. Elke relatie heeft lastige fases en kent periodes van zwaar weer. Relatietherapie biedt de gelegenheid om samen te groeien en opnieuw te verbinden. Wat is relatietherapie:

Samen de stokjes weer in het vuur leggen. Met relatietherapie gaan jullie samen aan de slag om de balans van jullie relatie op te maken en te beginnen aan nieuw, en waarschijnlijk liefdevol, hoofdstuk. Je zoomt uit om op een andere manier weer te verbinden.

In een veilige setting met de moeilijke onderwerpen aan de slag waar jullie samen niet uitkomen. En jullie leren hoe je samen wél die lastige onderwerpen kunt bespreken.

Leren verbinden, zowel door te praten als lichamelijk, op een manier die jullie allebei fijn vinden. Samen ontdekken hoe je het dunne lijntje kunt blijven vinden waarbij ‘ja’ geen vrijbrief is om alles maar te doen en ‘nee’ geen afwijzing meer is.

De liefde laten bloeien.

De liefde heeft vele valkuilen

De relatie met je partner is heerlijk als het goed gaat maar er zijn veel uitdagingen waardoor het mis kan gaan. We zetter er een aantal op een rijtje:

Na de verliefdheidsfase komt een fase van verwijdering. Lees daarover meer in het blog De fases ineen relatie.

Esther Perel noemt onverschilligheid, verwaarlozing, minachting en geweld als de belangrijkste oorzaken van een slechte relatie. Lees er meer in het blog Wat zijn de oorzaken van een slechte relatie?

Uit onderzoek blijkt dat de meeste ruzies gaan over financiën, opvoeding en seks. Het lastige is dat we vaak niet geleerd hebben op een goeie manier ruzie te maken.

Intimiteit en seksualiteit kunnen heel verbindend zijn in een relatie. En kunnen veel strijd en verwijdering geven als het op dat vlak niet stroomt. In de relatietherapie besteden we aandacht aan intimiteit door communicatie en ook aan de verbinding door lichamelijk contact en vrijen. Onze beste tips staan in het E-book Intimiteit en Seksualiteit dat je gratis kunt downloaden.

Opposits attract – een van de mooie dingen van het leven is dat we niet in de hand hebben op wie we verliefd worden.

Je wordt verliefd op iemand die anders is dan jij. Juist op dat warrige haar terwijl je zelf wat netter bent. Of je valt op dat reislustige type terwijl je zelf van nature eerder wat dichter bij huis blijft. Of je bent stapelverliefd geworden op iemand die meer teruggetrokken is, terwijl je zelf juist heel sociaal bent.

In het begin hebben jullie het fantastisch, de liefde stroomt en jullie bouwen samen een toekomst op. En op een gegeven ogenblik wordt het vrijgevochtene, gedisciplineerde, sterke of zwakke of wat dan ook aan je partner waar je op gevallen toch wat veel van het goede. En zelf ontwikkel je je ook tijdens de relatie. Waardoor je er op een zeker moment klaar mee kunt om altijd met stoffer en blik achter je partner aan te lopen, of vaak degene te zijn die het initiatief neemt. De realiteit van je relatie wringt steeds meer met hoe je het zou willen. Lees het hele blog over Opposits attract.

Tot zover heel herkenbaar denk ik. Maar dan. Je zit gevangen in dat toneelstuk, de spanningen lopen op. De gevoelige onderwerpen gaan jullie mijden, waardoor de intimiteit verdwijnt. In plaats van een gelukkig stel is er meer sprake van een goed georganiseerd gezinsbedrijf. Relatietherapie kan dan uitkomst bieden en toch wachten mensen maar liefst zes jaar voordat zij begeleiding zoeken.

Wat is relatietherapie en wat is relatiecoaching?

Het verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching is dat je met relatietherapie op zoek gaat naar de achterliggende oorzaken die de patronen in stand houden. Komen jullie in ruzies en verwijdering terecht voordat je het weet? Lukt samen praten niet echt omdat er heel snel iets geraakt wordt bij een van jullie en er dan weer verwijdering is? Blijven dezelfde gesprekken zich herhalen ondanks de dingen die jullie zelf al hebben geprobeerd? Dan helpt relatietherapie om zicht te krijgen op de onderliggende patronen en deze samen te doorbreken.

Relatiecoaching is passend als jullie relatie op zich goed is maar er één of twee onderwerpen zijn waar jullie niet goed uitkomen.

Wat is relatietherapie eigenlijk?

Het woord therapie komt van therapeia, een oud-Grieks woord. De betekenis hiervan luidt: ‘Het geven van zorg en aandacht aan een ander door naast die ander te staan als hij of zij in de wereld is en zijn leven leeft.’

Wat relatietherapie is wordt hiermee prachtig omschreven en sluit aan op onze visie. Geen afstandelijke therapeut in een stoel en het stel samen op de divan. Geen psycholoog die het beter weet en je vertelt wat je moet doen. Maar een ontmoeting van mens tot mens, want naast relatietherapeut ben ik ook partner en weet ik hoe moeilijk het kan zijn. Het is een voorrecht om een stukje mee te lopen op jullie pad. Want alleen jullie weten waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Waar je gevallen bent en hoe je weer opstaat. Jullie doen het uiteraard zelf, maar hoeven het niet alleen te doen.

Onze aanpak van relatietherapie

De uitspraak van Kierkegaard ‘Het leven wordt achterwaarts begrepen en voorwaarts geleefd’ vat de systemische kant van onze aanpak goed samen. Samen met jullie kijken we naar waar de patronen tussen jullie vandaan komen. Vaak is dat de jeugd maar het kunnen ook andere vormende momenten geweest zijn. Als je snapt waar je eigen gedrag en het gedrag van je partner vandaan komt wordt het makkelijker om het te plaatsen en met ander gedrag te oefenen.

Daarnaast werken we veel met het lichaam. Is het je weleens opgevallen dat praten lang niet altijd tot verbinding leidt? Vaak geeft het juist meer verwijdering want er hoeft maar iets van een toontje te zijn en we trekken ons terug, toch? Een ontspannen knuffel heeft echter wel altijd een positief effect. En je lijf liegt niet, terwijl je hoofd je wel degelijk voor de gek kan houden.

In de sessies gebruiken we verschillende invalshoeken, van systemisch werk, NLP, Emotionally Focussed Therapy tot lichaamswerk en tantra.

De opbouw van een relatietherapie traject is ongeveer volgt:

Uiteraard is ieder traject maatwerk en kijken we samen met jullie waar de behoefte ligt.

Natuurlijk zijn de sessies belangrijk maar het meeste werk moet toch thuis gebeuren. Daarom hebben we het traject Leve de Liefde ontwikkelt waarin we de sessies combineren met online modules. Daarmee kunnen jullie thuis aan de slag en hoeven jullie niet alles te onthouden wat er in de sessies gebeurt. Alle informatie over het traject Leve de Liefde kunnen jullie hier vinden.

Wat is relatietherapie? Het Relatie Atelier

Relatietherapie – een nieuwe kans in de hechting

Hoe we ons ooit als kind hebben kunnen hechten vormt een blauwdruk voor hoe we ons later in ons leven hechten en relaties aangaan. In onze relaties weten we elkaar onbedoeld feilloos te raken in onze meest lastige en kwetsbare gevoelens. Door daar naar te kijken en die gevoelens een plek te geven in onszelf en in de relatie krijgt de liefde een nieuwe kans. Hopelijk geeft deze blog wat helderheid op de vraag ‘Wat is relatietherapie?’ En mocht je meer vragen hebben kijk dan op de pagina over EFT Relatietherapie of stel ze aan ons, we horen graag van jullie!

 

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *