3 Lessen die iedereen van tantra zou kunnen leren

Tantra, wat mij betreft een intrigerend onderwerp. Wat doen mensen die tantra beoefenen? Grote orgies houden? Vreemdgaan onder het mom van een tantra meditatie? Is het heel grensoverschrijdend? In de media lees je zoveel verschillende verhalen.

We zijn seksuele wezens

Dat klinkt natuurlijk als een enorme open deur. Natuurlijk zijn we seksuele wezens, we komen voort uit seksuele energie en het is de manier waarop we als soort ons voortbestaan waarborgen. En toch, hierbij stil te staan en dit tot me door te laten dringen heeft me veel gebracht. Want in onze cultuur zit er toch iets dubbels in de seksualiteit – aan de ene kant ‘seks sells’ en moet je aan allerlei sexy verwachtingen voldoen. Aan de andere kant is het een onderwerp waar we niet makkelijk over praten. Seksualiteit te zien als een onderdeel van ons zijn geeft ontspanning. Het mag er gewoon zijn, sterker nog het is er en hoeft niet weggestopt of juist nagejaagd te worden. En door seksuele energie te zien als levensenergie kan het een bron zijn van creativiteit en inspiratie.    

Er is geen doel

In het bedrijven van de liefde is er geen doel en het hoeft er niet op een bepaalde manier uit te zien. Geen doel? Nee geen doel, echt niet. Je hoeft niet iemand te behagen. Je hoeft niet iets te bereiken. Zelfs een hoogtepunt is geen doel. Dat confronteerde me wel. Welke doelen leg ik mezelf op? Wat verwacht ik eigenlijk van mijn partner en hoe zou het er geen eigenlijk stiekem uit moeten zien? Groots en meeslepend natuurlijk! Dat hoeft dus niet. Er is geen doel. Echt niet. OK, eentje dan. En dat is volledig in het moment zijn. Genieten van wat er is.

In het moment zijn

Wat betekent dat eigenlijk, in het moment zijn? Er is alleen maar nu. Het verleden is geweest, de toekomst is er niet en we hebben er geen idee van. Het enige wat er werkelijk is, is het nu. En om daarin te zijn. Aanwezig te zijn. Niet na te denken, want de mind kan alleen maar het verleden herhalen of de toekomst voorspellen. Maar daarover later meer. Dus aanwezig zijn, voelen. Contact maken met wat er is en dan kan er intimiteit ontstaan. Dit klinkt overigens eenvoudiger dan dat het is, in ieder geval voor mij. Want voor ik weet vraag ik me bijvoorbeeld af wat de ander wil, en ben ik alweer uit het moment en weg bij mezelf. En tegelijk is het zo mooi als er een dans kan ontstaan.

Hoe werkt dat bij jou? Welke gedachten of verwachtingen spelen een rol? Kun je in het moment zijn, zonder doel? Laat graag hieronder een reactie achter. Hebben jullie terugkerende gespreken over seksualiteit en lukt het niet dit te laten stromen? Neem contact op voor een gratis sessie waarin we met jullie kunnen meedenken.

Vond je dit interessant? Dan zijn deze blogs ook iets voor jou: Beginnen aan een vrijpartij is lastig – met deze tips wordt het makkelijk en Twee geheimen van fijne seksualiteit in langdurige relaties

Gratis e-book Intimiteit en Seksualiteit

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *