EFT-Relatietherapie Duivelse Dialoog Afstand en Stilte

Dit is de derde blog over de Duivelse Dialogen en deze gaat over het patroon Afstand en Stilte. De Duivelse Dialogen komen uit de EFT-Relatietherapie en beschrijven de drie meest voorkomende negatieve patronen in relaties. Mijn termen daarvoor zijn:

  • Vuur!
  • Vicieuze Cirkel
  • Afstand en Stilte

In deze blog ga ik in op de Duivelse Dialoog ‘Afstand en Stilte’. Eerst een korte beschrijving van dit patroon en dan komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Overweldigend beleefd
  • Veiligheid creëren
  • Risico nemen

De laatste van de drie Duivelse Dialogen is Afstand en Stilte. Afstand en Stilte is meestal niet de eerste interactie waar koppels in terechtkomen, maar ontstaat na verloop van tijd. De aanklopper kan het niet meer opbrengen en stopt ook met uitreiken, waardoor in dit patroon beide partners zich terugtrekken.

Dit geeft bij beide partners gevoelens van spanning gevolgd door vermijding. De gevoelens die bij dit patroon horen zijn buitengewoon verdrietig, eenzaam en hopeloos. Beide partners hebben het gevoel dat verbinding onmogelijk is en proberen het niet meer. In plaats van aandacht te schenken aan de relatie, voelt de relatie niet langer veilig en trekken beiden zich terug in zichzelf. Dit is de meest schadelijke Duivelse Dialoog, omdat het de voorbode is van het uiteindelijk loslaten van de relatie.
Mensen zijn niet geschikt voor deze ondragelijke isolatie. Afstand en Stilte gaat over zelfbescherming.

Afstand en Stilte

Ons zenuwstelsel kan er niet tegen om te blijven proberen en aan te kloppen zonder respons. Uiteindelijk raakt de aanklopper opgebrand. Ze trekken zich ook terug om te rouwen om de relatie en beginnen zich voor te bereiden om los te laten. Ze raken emotioneel onthecht en bevriezen. Het is gewoon te moeilijk om te blijven proberen. De terugtrekker, die de heftige emoties van zowel het patroon Vuur! als het patroon Vicieuze Cirkel wil vermijden, blijft teruggetrokken en bevriest in die positie van kalm en beheerst.

Overweldigend beleefd

Een verwarrend onderdeel van deze emotionele dans is dat het overweldigend beleefd kan zijn en kan lijken of de partners vrede hebben met hun parallele levens. Ze kunnen als team functioneren rond concrete vraagstukken of logistiek. Het wordt echter gekenmerkt door afstand en koelte en de liefde is uit de interactie verdwenen. De vriendelijkheid en het praktische naar elkaar is eigenlijk een vorm van onthechting en terugtrekking. Stellen kunnen heel lang zo langs elkaar heen leven, totdat een stressvolle gebeurtenis duidelijk maakt dat al het ‘niet praten’ heeft gezorgd voor alleen zijn en dat het niet lukt om elkaar te steunen. Ook al is het patroon misschien aan het begin van de relatie al zichtbaar geweest, het doet z’n schadelijke werk over een langere periode.

Dit klinkt behoorlijk somber. Wat kun je doen als je relatie in dit patroon is? Het begint met erkennen dat er sprake is van verwijdering en afstand. En bestrijd samen het patroon, niet elkaar.

Veiligheid creëren

Het eerste wat nodig is, is veiligheid creëren met elkaar. De veiligheid om kwetsbaar te kunnen zijn. Veiligheid ontstaat op het moment dat je het gevoel hebt dat je partner er echt is. Neem dan ook de tijd om contact te maken met elkaar, bijvoorbeeld door elkaars hand vast te houden en bewust aandacht aan elkaar te geven. Bespreek dan wat je allebei nodig hebt om je veilig te voelen. En wat je daar zelf in kunt doen en wat de ander daarvoor kan doen. Het is heel goed mogelijk dat samen veiligheid creëren niet (meer) lukt, relatietherapie kan daarbij helpen door eerst een veilige omgeving te bieden.

Veiligheid zonder onveiligheid is schijnveiligheid: risico nemen

Veiligheid wordt pas echt veilig als je ook de lastige ‘onveilige’ onderwerpen kunt bespreken. Als het mag schuren kun je elkaar werkelijk ontmoeten.
De aanklopper mag/moet leren om zaken aan te geven op een zachtere en liefdevollere manier. Vraag je eens af, en deel met elkaar, wat je daarvoor nodig hebt. En hoe je dat zou kunnen doen.
De terugtrekker mag/moet leren om zich te uiten, ook al zijn er gevoelens van schaamte en ongemak. Vraag je eens af, en deel met elkaar, wat je daarvoor nodig hebt. En hoe je dat zou kunnen doen.
Het nemen van risico’s is spannend en die gevoelens kunnen zo overweldigend zijn dat het daardoor niet lukt. Met relatietherapie kunnen jullie de gevoelens een plek geven zodat het nemen van risico’s wel lukt.
Het echt opbouwen van een emotionele band vraagt om steeds opnieuw verbinding te maken, steeds opnieuw aan te sluiten bij elkaar. Steeds opnieuw te onderzoeken wat ieders emoties zijn. Het vraagt voortdurend werk om niet terug te vallen in het patroon van Afstand en Stilte, ook omdat jullie goed zijn in het hebben van een praktische relatie.
Relatietherapie
Ben je de verwijdering en afstand zat? Vraag je je af hoe het verder moet als de kinderen uit huis zijn? Wil je het liefst weer emotioneel en fysiek verbinden? Neem contact op om jullie vraag te bespreken. Het is wellicht ook een goed idee om verder te lezen over het traject Leve de Liefde of over relatietherapie.
Meer lezen over de Duivelse Dialogen? Lees ook het blog EFT-Relatietherapie Duivelse Dialoog Vuur! en het blog EFT-Relatietherapie Duivelse Dialoog Vicieuze Cirkel.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *