FAQ

Veelgestelde vragen


Ja dat heeft zeker zin. Misschien komen jullie met de nieuwe inzichten wel weer dichter bij elkaar en misschien ook niet en is het beter als ieder zijn eigen weg gaat. Daar kan ik uiteraard geen uitspraken over doen. Wat ik wel weet is dat ieder lessen te leren heeft als een relatie niet loopt. En als je de lessen nu niet leert is de kans groot dat je er in een volgende relatie opnieuw tegenaan loopt. Daarnaast is het natuurlijk altijd fijn als je on speaking terms de relatie verbreekt.

Als de passie mist of minder wordt ontwikkelt je relatie zich richting een bedrijf, een zakelijke overeenkomst. We werken goed samen, zijn een goed team alleen de sprankeling is er niet meer en dat is .

Werken aan je passie is een enorme impuls voor je relatie. En ja daar help ik je graag bij. Op het gebied van passie is veel mogelijk en is een prachtig gebied om mee te werken omdat het heel nauw aansluit bij je zelf expressie. Bij waar je blij van wordt. En dat is mooi en spannend tegelijk.

Jazeker. Zelf vorm ik met mijn vrouw Iris en de kinderen ook een samengesteld gezin en ik weet wat voor dynamiek dat met zich mee kan brengen. Een samengesteld gezin vraagt zorgvuldigheid. We onderzoeken samen welke dynamieken er spelen en hoe iedereen die juiste aandacht en plek kan krijgen. Ik hoor graag welke vraag je hebt.

EFT staat voor Emotionally Focussed Theray en is ontwikkeld door … Het is een vorm van relatietherapie waar veel onderzoek naar gedaan is en die bewezen effectief is. De therapie richt zich op de emoties die er spelen bij een bepaald onderwerp. Door aandacht te geven aan deze emoties en door beide partners te leren hoe zij elkaar emotioneel kunnen steunen neemt het wederzijdse begrip, het vertrouwen en de veiligheid in de relatie toe. Daarnaast wordt er bij EFT aandacht besteed aan de patronen die ontstaan zijn bij de hechting en hoe hier in het heden mee omgegaan kan worden.

richt zich op emoties, begrijpen van liefde en verbinding binnen de partnerrelatie;

heeft een hoge slagingskans, meer dan andere relatietherapieën;

kijkt naar communicatie- en gedragspatronen binnen relaties;

kijkt naar de onderlinge verbinding en bereikbaarheid;

zoekt en vindt zere plekken uit het verleden;

bouwt aan een veilige basis om moeilijke dingen te kunnen bespreken

EFT

EFT is een relatie therapie die ontwikkeld is door Sue Johnson. Zij heeft zich sterk laten inspireren door de hechtingstheorie (onderzocht en beschreven door psychiater John Bowlby). Behoefte aan verbinden/hechten, zit in onze genen. Dat geldt niet alleen voor relaties tussen ouders en kinderen, maar ook voor relaties tussen volwassenen partners. Wanneer partners zich goed verbonden weten met elkaar, vormt dit een stevige basis voor de relatie en kunnen zij ook in moeilijke tijden op elkaar bouwen en gehoor vinden bij elkaar.

Wanneer mensen in hun relatie elkaar niet goed (meer) kunnen bereiken, roept dit veel stress op wat kan leiden tot terugkerende ruzies of verwijten of toenemende verwijdering, waardoor partners elkaar nog verder kwijt dreigen te raken. Het lukt dan steeds minder goed om de gewone problemen van het leven samen tot een oplossing te brengen. Mensen zeggen dan vaak: “Onze ruzies gaan helemaal nergens meer over!”  Kleine dingen kunnen uitlopen tot heftige emoties, die de regie over de relatie totaal lijken over te nemen.

Voor dergelijke problematiek is EFT een mooi kompas om uit deze wir war van emoties de weg weer te vinden en belangrijker nog: elkaar weer terug te vinden.

We zijn allebei al tientallen jaren bezig om ons te ontwikkelen op het gebied van therapie, coaching en begeleiding. Hieronder staan de belangrijkste opleidingen.

Opleidingen van Iris

 • HBO Creatieve therapie
 • HBO Verpleegkunde
 • Post HBO Professionele communicatie (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Opleiding Systemisch Werk (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Opleiding De Maskermaker (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Opleiding De Relatie als Spiegel (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Werken met trauma (Parabel – Gwen Timmer Utrecht)
 • Vervolgopleiding werken met trauma (Parabel – Gwen Timmer Utrecht)
 • Opleiding IOPT (Parabel – Gwen Timmer Utrecht)
 • Basisopleiding EFT (Stichting EFT Nederland)

Opleidingen van Tijn

 • Psychologie (Universiteit Utrecht)
 • Post HBO Professionele communicatie (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Opleiding Systemisch Werk (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Opleiding De Maskermaker (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Opleiding De Relatie als Spiegel (Phoenix Opleidingen Utrecht)
 • Basisopleiding EFT (Stichting EFT Nederland)
 • Vervolgopleiding EFT (Stichting EFT Nederland)
 • Werken met Liefdesenergie (Piet Weisfelt)
 • Vervolg Werken met Liefdesenergie (Piet Weisfelt)

Onze aanpak is een combinatie van systemisch werk, EFT en lichaamswerk. Ons doel is om de onderliggende patronen en hun oorzaken zichtbaar te maken zodat jullie daar niet meer automatisch in gevangen zitten. Met weten hoe het niet moet ben je er natuurlijk nog niet, want wat werkt dan wel? Wat is dan wel fijne communicatie waarin je je gezien voelt? Intimiteit en seksualiteit waarbij je je verbonden voelt? Ook daar gaan we mee aan de slag zodat jullie concrete handvatten krijgen. Daarnaast houden we niet van enkel ‘praatsessies’, sessies waarvan je na drie dagen denkt: ‘Waar ging het ook alweer over?’. Daarom bieden we jullie het liefst ervaringen en oefeningen. Een paar kernwoorden:

 • Met systemisch werk de dynamiek zichtbaar maken
 • Oefeningen zodat jullie concrete ervaringen hebben – dat zegt namelijk veel meer dan woorden
 • Niet alleen zicht op hoe het niet moet maar vooral ook zicht op – en oefenen met – hoe het ook/wel kan
 • Hoe het thuis gaat is natuurlijk het belangrijkst, daarom een online leeromgeving waarmee jullie samen thuis stappen kunnen zetten

Leuk is natuurlijk geen goed woord in dit verband omdat veel stellen een enorme verwijdering en een diepe crisis ervaren als zij bij ons komen. Wel samen gelukkig willen zijn maar geen idee hoe dat met elkaar vorm te geven. Voor mij is het heel bijzonder om daar iedere keer weer getuige van te mogen zijn en de openheid, de kwetsbaarheid en de moed die mensen laten zien. Het is een voorrecht om dit werk te mogen doen.

Wat ons blij maakt?

Als er kwartjes vallen, mensen ervaren waar gevoelens vandaan komen en andere mogelijkheden gaan zien om met elkaar om te gaan.

Als er oud zeer opgeruimd wordt en het weer gaat stromen.

Open en vrij over seksualiteit en intimiteit praten waarbij alles er mag zijn.

En uiteraard dat de relatie in een heel ander vaarwater komt en mensen een opwaartse in plaats van een neerwaartse spiraal gaan ervaren.

Neem contact op


“Van grote waarde daarbij is dat hij niet bang is om te zeggen wat hij waarneemt, maar dat wel op een constructieve manier doet.”

Neem vrijblijvend contact op

We horen graag van jullie